Saya Pernah Jadi Newbie Forex...Kesilapan Untuk Dielakkan

Pengalaman & Realiti Sebenar Main Forex

Aku nak kongsi realiti sebenar main forex. Boleh ke jadi kaya kalau main forex? Senang ke main forex? Forex ni scam atau benar? Kalau nak tau jawapannya, rajin-rajinkanlah diri untuk baca pengalaman yang aku kongsikan di bawah ni. Kalau korang malas nak baca, boleh skip ke perenggan yang terakhir untuk mengetahui jawapannya.
OK! Ceritanya bermula bila aku decided untuk main forex selepas aku diberhentikan kerja (24 jam notis) oleh syarikat aku. Sebelum diberhentikan kerja, aku ada jugaklah ilmu asas pasal forex trading ni. Sebab tu aku macam confident untuk menganggap yang aku boleh jadikan forex trading sebagai full-time job aku. Tambahan pula dalam account aku masa tu ada dalam ~RM30k duit saving.
So sebagai permulaan, aku decided untuk join satu group Telegram forex signal oleh FxProfitPips. Aku terpengaruh untuk masuk group forex signal tu sebab diorang selalu claimed yang group tu selalu menang trading dengan"95%" winning rate & siap cakap boleh dapat untung USD100 dalam sehari dengan deposit USD10 sahaja sebagai permulaan. Pastu aku register dengan bukak forex account sebanyak USD60 bersamaan ~RM250 (Group Telegram forex signal tu buat duit melalui commission bila kita menang trade sebab kita register di bawah group forex signal tu).
Bila aku start live trading & follow signal group Telegram tu, baru aku tau yang realiti forex ini tidak indah sebenarnya. Nak dipendekkan cerita, group forex signal tu bukannya selalu menang trading pon. Kalau menang pon kadang2 jer. Bila diorang menang trading, punyalah diorang bangga & buat announcement kat group Telegram. Tapi bila diorang kalah dalam trading, krik krik.. Senyap macam tu jer. Apa yang aku boleh conclude kan tentang group forex signal tu (FxProfitPips) adalah winning rate diorang bukannya 95%. Pastu untung USD100 dalam sehari dengan berbekalkan deposit USD10 tu semua propaganda jer lebih.
Account trading aku sebanyak USD60 tu margin call dalam masa 2-3 bulan. Itu pon aku trade guna lot kecik 0.01 untuk setiap trade. Secara kesuluruhan, aku dah spent duit sebanyak RM250 (Bukak account trading) & RM100 (Untuk beli buku2 bacaan tentang forex). So total duit yang aku dah habiskan untuk forex adalah sebanyak RM350 dalam masa 2-3 bulan tu.
Kenapa aku kongsikan pengalaman aku ni semua kepada korang? Sebabnya aku tak nak korang terpedaya dengan fantasi2 yang ditanamkan oleh group2 forex signal kepada orang2 yang tengah terdesak nak membuat duit tambahan. Sebab bila korang follow group forex signal tu, bila korang menang trade, group forex signal tu dapat commission. Tapi bila korang kalah trade, group forex signal tu tak rugi apa2. Korang rasa adil ke macam tu? Aku pon bersyukur sebab aku cuma rugi RM350 sepanjang aku terjebak dengan forex ni. Sebab ada jer ramai orang lain yang dah menghabiskan beribu-ribu ringgit sebab nak mengejar fantasi untuk menjadi kaya dengan bermain forex.
Aku tak nafikan ada orang yang mendapat untung besar dengan trading forex. Tapi orang2 macam tu dah memang pon kaya sebelum ni sebab diorang ada simpanan duit yang banyak atau ada buat bisnes selain trading forex. Jadi bila diorang kalah trade, tak effect diorang pon sebab diorang ada banyak duit backup dari saving atau income2 yang lain. Tapi kalau korang nak main forex dengan hanya berbekalkan duit saving yang sikit seperti contoh RM1000 di dalam account bank, korang sebenarnya melakukan kesilapan yang besar.
Alasan yang selalu diberikan kepada orang2 yang rugi dalam forex adalah ilmu kena cukup, trading forex & main forex adalah 2 perkara yang berbeza, kena pandai buat analisis, bla bla bla and seterusnya. Aku mengaku memang ada betulnya di situ di mana kita kenalah pandai/berilmu dalam membuat sesuatu perkara seperti contoh trading forex atau perkara2 yang lain. Tetapi aku rasa ramai orang jarang bercerita tentang realiti sebenar forex, sebab semuanya lebih suka nak bercerita indah tentang forex. Jadi aku rasa aku macam ada tanggungjawab untuk memberitahu realiti sebenar tentang forex kepada orang2 yang ada plan nak cuba try test forex ni.
Jadi sebagai kesimpulan, boleh ke jadi kaya kalau main forex? Jawapannya boleh, kalau korang ada ilmu yang cukup tentang forex & juga duit simpanan yang banyak giler. Jadi bila korang rugi, korang takkan rasa terkesan daripada kerugian tu. Senang ke main forex? Jawapannya susah, sebab kalau senang takkan ada orang yang miskin di dalam dunia ni sebab semua boleh generate duit melalui forex trading. Forex ni scam atau benar? Ada yang scam & ada yang betul. Aku nak nasihatkan kalau nak follow group forex signal, kena berhati-hati. Sebab kebanyakkan daripada group2 forex signal ni selalu suka heboh kepada satu dunia bila diorang menang trade, tapi bila diorang kalah trade terus diam sejuta bahasa. Dari situ boleh nampaklah diorang tak telus/jujur kepada orang2 yang join group forex signal tu.
Sekian. Terima kasih kepada sesiapa yang membaca post ini sampai habis.
submitted by siber3000 to malaysia [link] [comments]

Newbie V2....Asas (basic) FOREX......nak BUY atau nak SELL ker?...... cara cepat nak belajar forex untuk newbie. (ini cara dia) trader baru forex? macam mana nak start step by step? Macam Mana Nak Start Forex Dengan Cepat & Profitable Berapa modal minimum nak start trade forex untuk newbie pemula?

Anggap Forex sebagai skim cepat kaya dan semudah ABC. Memang tak mustahil untuk cepat kaya atau jadi jutawan Forex. Tapi skill (pengalaman) itu bukan boleh dapat dalam sehari sahaja. Semua kena belajar dan praktis sampai betul-betul faham. Nak menunjuk-nunjuk jadi trader Forex. Haha! jangan ingat tak ada, ramai yang berperangai pelik begini. Anda boleh tambah 1 lagi, iaitu forex trading. Ok, tapi dengan 5% ni macam mana nak jadi RM18K? Income daripada gaji mungkin ramai dah buat saving dan sebagainya. Yang ini jangan kacau, mungkin masuk ASB ataupun mana-mana tempat yang kurang berisiko seperti yang lain. Anda perlu cari income tambahan untuk anda ada portfolio forex trading anda. Cara Nak Mula Main Forex, lautan demo, rupiah pun merana, ← ganar dinero con mi web, bagaimana memilih broker forex yang baik dan handal - pilihan binari terkini indonesia IQ Option Introduces Price Alerts, New Cannabis Assets and Lyft Stock Jan 6, 2017 - memahami cara yang tepat bagi mereka untuk melakukan trading forex.Start Your Future Today; Strategi Forex – Trik Sep 1, 2017 - miglior corso di forex Okay, ada beginner Forex nak belajar main forex yang tak berapa mampu nak sediakan modal tinggi untuk main Forex atau CFD, so macam mana? Sekarang anda ada akaun real dalam Anda perlu tahu asas forex – candlestick, support and resistance, trade time frame berbeza, masa sesuai untuk trade dan sebagainya jika anda nak “hidup” dalam ranjau berduri forex. Forex trader yang guna indicator atau expert advisor tak akan tahan lama dalam forex. Jika anda nak berjaya dalam forex, anda mesti belajar asas. Takde cara

[index] [12822] [12274] [4436] [14041] [1703] [9032] [814] [13616] [9415] [2909]

Newbie V2....Asas (basic) FOREX......nak BUY atau nak SELL ker?......

Bila Nak Start dan sejauh mana Forex - Duration: 48:54. Road To FTT 679 views. 48:54. Visual Basic .Net : Search in Access Database - DataGridView BindingSource Filter Part 1/2 - Duration: 24:59. trader baru forex? macam mana nak start step by step? - Duration: 21:49. Road To FTT 7,149 views. 21:49. KAPAN KITA BUY ATAU SELL DALAM FOREX - Duration: 10:02. Apa nak buat kalau dah pening, hilang harapan tak tahu nak buat apa dalam pasaran kewangan? - Duration: 1:27:55. Road To FTT 855 views Puteri Balqis Nak Main Forex? - Duration: 16:53. Hanzo Shadowcodes 90,079 views. 16:53. 5 KANAK2 TerKAYA Di MALAYSIA Yg Ramai Tak Tahu[Jutawan 5 Tahun?!] - Duration: 5:29. Bila Nak Start dan sejauh mana Forex Road To FTT. Loading... Unsubscribe from Road To FTT? ... berapa modal sesuai dan macam mana nak kira lot trading.. (sebab ada target bulanan) - Duration: ...